Domů / Knihy / Učebnice, odborná literatura / Všeobecné a ostatní

Orbis pictus Komenského svět v obrazech pro nejmenší - s obrázky Václava Sokola podle vydání z roku 1883 - Jan Amos Komenský


Žádné hodnocení. Kód: P291583 Produktové číslo: 9788087938812
Kniha, Machart, 2019, Jan Amos Komenský
Dostupnost: externí sklad 10 ks
Vše 10 %
Cena před slevou: 279 Kč
Ušetříte: 28 Kč
Zlevněno z 279 Kč (Naše normální cena.)
nyní jen 251 Kč , plus doprava
Doba dodání: 2 - 5 Dnů
 
Orbis pictus Komenského svět v obrazech pro nejmenší - s obrázky Václava Sokola podle vydání z roku 1883 - Jan Amos Komenský

Aktuální výbor z unikátní obrazové učebnice Jana Amose Komenského doplněný novými ilustracemi Václava Sokola se snaží zprostředkovat "svět v obrazech" současnému dětskému čtenáři. Kniha navazuje na předchozí úspěšný první a druhý díl vydaný v česko-anglické verzi. Nyní je nová souhrnná publikace vydána v česko-německém vydání a ve dvojnásobném rozsahu shrnuje obsah obou předchozích dílů. Kniha přináší další nové obrázky a nové situace ze světa, který nás obklopuje.

Kniha obsahuje Komenského texty v modernizované češtině, doplňuje je aktuálním německým překladem a také originální latinou. Kniha tak může směle sloužit i původnímu záměru svého autora - může mladému čtenáři otevírat okno do světa cizích jazyků.

Komenského ORBIS SENSUALIUM PICTUS (Svět v obrazech) je jedinou knihou pro děti, která vychází již tři sta šedesát let. Napsal ji jeden z největších evropských učenců, je však prosta encyklopedické učenosti. Trojjazyčnost připomíná základ Evropy ve vzájemném zprostředkování a výměně myšlenek.

Jan Amos Komenský je nazýván učitelem národů. K reformě vzdělávání ho vedla špatná osobní zkušenost z dětských let. Jeho nadání objevili až v šestnácti letech a poslali ho na studia do ciziny. Po návratu z německého Heidelbergu se mladý teolog stává kazatelem protestantské Jednoty bratrské a rektorem školy ve Fulneku na Moravě. Třicetiletá válka mu však přisoudila osud věčného uprchlíka. Kvůli svému vyznání se musel skrývat a později natrvalo opustit svou vlast. V polském Lešně shoří některé jeho rukopisy. Komenský se však vždy znovu pouští do práce a neztrácí naději v nápravu věcí lidských.

Komenský získal pozornost evropských učenců díky své učebnici latiny Brána jazyků. Z různých oblastí poznání vybral důležitá slova a sestavil z nich věty, od jednoduchých po složité. Latinská slovní zásoba se tak rozšiřovala přirozenou dětskou zvídavostí, nikoli mechanickým memorováním klasických děl. Orbis pictus je naplněním Komenského myšlenky obrazové učebnice. Texty z Brány jazyků byly zjednodušeny, k latině přibyly další jazyky. Viditelný svět se mu podařilo uspořádat do přehledných obrazů, kterým vládne řád daný Stvořitelem. S pomocí číslic spojil věci na obrázcích s pojmy. Vznikla tak nejen jazyková učebnice pro školáky, ale i nejstarší dětská encyklopedie. Cvičí smysly k správnému rozlišování a osvojení si pojmů (nejprve v mateřštině a později v latině).

Orbis pictus vyšel poprvé v roce 1658 v Norimberku s černobílými dřevoryty. Brzy zlidověl po celé Evropě. Jednotlivá vydání se liší jazyky, obrázky i velikostí. Náš výbor pro nejmenší vychází z českého vydání z roku 1883, které do tisku připravil pradědeček malíře Václava Sokola. Dvacet čtyři kapitol představuje reprezentativní průřez knihou. Sokol překreslil staré barvotisky na velká plátna. Každému obrazu je věnována samostatná tabule a je v rovnocenném postavení s texty. Naplňuje se tak Komenského záměr smyslové plnosti poznání. Texty jsou vytištěny ve třech sloupcích vedle sebe. Latina je zachována podle vydání z devatenáctého století. Český a německý překlad jsme upravili, aby byl srozumitelný dnešním dětem.

Specifikace
Autor Jan Amos Komenský
Nakladatel Machart
Rok vydání 2019
Počet stran 26
Jazyk CZE
Druh Kniha
Vazba Spirálová, kroužková
Rozměry 24 x 25,5 x 2,5 cm
ISBN 978-80-87938-81-2
Váha 0.4430000
Hodnocení
Toto zboží zatím nikdo nehodnotil. Buďte první a napište komentář nebo hodnocení.