Domů / Knihy / Učebnice, odborná literatura / Medicína, zdravotnictví / Klasická medicína

Aminokyseliny - fyziologie, patofyziologie a jako doplněk stravy - Milan Holeček


Žádné hodnocení. Kód: P402033 Produktové číslo: 9788027136551
Kniha, GRADA, 2023, Milan Holeček
Dostupnost: externí sklad 40 ks
Vše 10 %
Cena před slevou: 999 Kč
Ušetříte: 100 Kč
Zlevněno z 999 Kč (Naše normální cena.)
nyní jen 899 Kč , plus doprava
Doba dodání: 2 - 5 Dnů
 
Aminokyseliny - fyziologie, patofyziologie a jako doplněk stravy - Milan Holeček

V knize je vysvětlen metabolismus a úloha jednotlivých aminokyselin u různých fyziologických a patologických stavů a poskytnuty údaje o možnostech jejich uplatnění ve formě nutričních doplňků u zdravého i nemocného jedince. Výborná didakticky zaměřená publikace je doplněna 171 barevnými originálními obrázky a 38 přehlednými tabulkami. Určena je zejména medikům, lékařům téměř všech odborností, nutričním terapeutům, ale i poučeným laikům.

Úvodní kapitoly pojednávají o struktuře, klasifikaci a mechanismech transportu aminokyselin přes buněčné membrány, jsou popsány zdroje aminokyselin v potravě a jejich význam pro syntézu proteinů a peptidů. Další kapitoly popisují hlavní chemické reakce v metabolismu aminokyselin.

Hlavní část knihy se zabývá metabolismem jednotlivých aminokyselin a jejich úlohou při tvorbě biologicky významných látek (jako jsou histamin, serotonin, dopamin, sfingolipidy, desmosiny, polyaminy, kreatin, karnitin a karnosin), primárními a sekundárními poruchami jejich metabolismu a možnostmi terapeutického využití aminokyselin.

Dále je popsán význam vybraných orgánů (střevo, střevní mikrobiom, játra, kosterní sval, ledviny, mozek a plíce) a metabolismus aminokyselin u odlišných fyziologických stavů (příjem potravy, hladovění, fyzická zátěž a stáří) a u některých nemocí (systémová zánětlivá reakce, sepse, cirhóza jater, diabetes mellitus, chronická renální insuficience a nádory).

Poslední kapitola je věnována vedlejším účinkům a rizikům zvýšeného příjmu aminokyselin ve formě doplňků stravy. Kniha je tak určena jako zdroj informací o aminokyselinách nejen pro pregraduální a postgraduální studium medicíny, ale i pro výživové specialisty a nadšence, kteří aminokyseliny jako doplněk stravy konzumují.

Specifikace
Autor Milan Holeček
Nakladatel GRADA
Rok vydání 2023
Počet stran 296
Jazyk CZE
Druh Kniha
Vazba Brožovaná bez přebalu lesklá
ISBN 978-80-271-3655-1
Rozměry 24,1 x 16,8 x 1,6 cm
Váha 0.4920000
Hodnocení
Toto zboží zatím nikdo nehodnotil. Buďte první a napište komentář nebo hodnocení.