Herbář aneb Příroda ve vaší kuchyni - Jaroslava Bednářová
Žádné hodnocení. Kód: P278783 Produktové číslo: 9788075461735
Rostliny jako jídlo, rostliny jako lék - dvě samozřejmá spojení, která tvoří jeden celek. Apatyka na talíři se snaží ukázat, jak moc je tato sounáležitost těsná.
Tak může někoho překvapit, že
- bršlice kozí noha není otravný plevel na zahradě, ale je to tradicí uznávaný lék s diuretickými a krev čistícími účinky, který chválí i abatyše Hildegarda, a navíc si na bršlici pochutnáme v polévce, karbanátcích nebo pomazánce;
- meloun patří nejen do žaludku, ale také jako zkrášlovací prostředek na tvář "škaredých slečen, neboť krásné toho nepotřebují", jak říká P. O. Matthioli, autor proslulého herbáře;
- chmel není jen zásadní surovina do piva nebo pro farmaceutický a kosmetický průmysl, ale dříve se mladé chmelové výhonky z jara prodávaly na trzích a jako chřest jej připravovala i Magdalena Dobromila Rettigová;
- jetel není jenom pícnina, ale také surovina na květový jetelový med a součást méně obvyklých špenátů.
Autor | Jaroslava Bednářová | |
Nakladatel | Fortuna Libri | |
Rok vydání | 2018 | |
Počet stran | 328 | |
Jazyk | CZE | |
Druh | Kniha | |
Vazba | Pevná bez přebalu lesklá | |
Rozměry | 24,3 x 17,3 x 3,5 cm | |
ISBN | 978-80-7546-173-5 | |
Váha | 0.7690000 |